PROIECTUL DĂ O A DOUA VIAȚĂ BATERIILOR DE VEHICULE ELECTRICE

FPT Industrial, principalul furnizor multinațional de soluții de propulsie cu impact redus asupra mediului, inclusiv baterii pentru vehicule comerciale ușoare electrice, autobuze și microbuze și Reefilla, un Startup inovator din Torino, Italia, care oferă primul serviciu predictiv de încărcare mobilă, au lansat un proiect pilot menit să ofere o a doua viață bateriilor din vehiculele electrice, în special modelul eBS37 instalat în IVECO eDAILY și microbuz. FPT Industrial și Reefilla și-au unit forțele într-un proces complet pentru a reutiliza bateriile vehiculului electric. Soluția propusă asigură pe deplin durabilitate și conformitate cu noile reglementări europene.

Bateriile eBS37 sunt fabricate de FPT Industrial în fabrica sa ePowertrain din Torino. Această fabrică produce, de asemenea, axe electrice pentru vehicule comerciale ușoare și grele, microbuze și mașini performante. Când bateriile eBS37 nu mai sunt potrivite pentru a alimenta tracțiunea electrică, acestea sunt livrate către Reefilla. Reefilla recuperează modulele bateriei și peste 50% din componentele sale interne. Aceste componente sunt apoi instalate în bateriile mobile Fillee ale Reefilla, care sunt folosite pentru a încărca vehiculele electrice ale clienților săi. Folosind piese din bateriile de înaltă performanță eBS37, Reefilla mizează pe creșterea semnificativă a capacității de încărcare a bateriilor sale mobile Fillee.

Reefilla, un start-up din Torino, a fost înființată în aprilie 2021 ca parte a incubatorului de startup-uri I3P și a fost accelerată de Motor Valley Accelerator. Reefilla a dezvoltat un ecosistem de produse și servicii de reîncărcare pentru mobilitatea electrică. În prezent, operează în Torino și Milano, unde oferă servicii de reîncărcare mobilă predictivă pentru flote comerciale și utilizatori privați.

Bancurile de putere Fillee, echipate cu părți de baterii refolosite, sunt livrate vehiculelor clienților de către o flotă de furgonete electrice, oferind astfel o reîncărcare cu energie verde prin centre de reîncărcare fotovoltaice. Acest lucru înseamnă că vehiculele clienților sunt întotdeauna complet încărcate, oriunde se află și înainte de a le cere.

Reefilla are misiunea de a face mobilitatea electrică mai sustenabilă și mai accesibilă. Compania își propune să ofere o alternativă la reîncărcarea staționară, oferind o soluție de reîncărcare mobilă predictivă care este eficientă din punct de vedere energetic și fiabilă.

Reefilla este o companie cu o viziune ambițioasă și un plan de afaceri solid. Compania este deja activă în două dintre cele mai importante orașe din Italia și are în vedere extinderea operațiunilor în alte orașe din Europa în viitorul apropiat.

FPT Industrial lansează proiectul pilot după doar șase luni, creând un ciclu complet, responsabil, care gestionează bateriile de la producție la reutilizare și contribuie activ la lanțul de aprovizionare neutru din punct de vedere al carbonului pentru mobilitatea electrică. Parteneriatul cu Reefilla este un exemplu perfect al abordării inovatoare adoptate de FPT Industrial pentru a soluționa problema bateriilor de tracțiune electrică la sfârșitul vieții. De fapt, FPT consideră că „a doua viață” a acestor baterii reprezintă atât o oportunitate de a le valorifica mai mult, cât și o șansă de a contribui în cel mai bun mod posibil la economia circulară.